migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku po raz pierwszy posadziłam okragłą cukinię. Smakuje oczywiście tak samo jak ta podłużna ale zawsze inaczej i fajniej prezentuje się na talerzu.

Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem

cukinia

  • 5 okrągłych cukinii o średnicy ok 10 cm
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 125 g ryżu (1 większy woreczek)
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • starty ser żółty do posypania

sos

Sposób przygotowania:

Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Cukinie dokładnie umyć. Odciąć wierzchołki z ogonkami i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Lekko posolić w środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok. Ryż ugotować, osączyć i przestudzić.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodac ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba.

Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym.

Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładka masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem.

Na talerz nalać kilka łyzek sosu, na sosie ułozyc upieczoną cukinie i podawać.
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Cukinie dokładnie umyć. Odciąć wierzchołki z ogonkami i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Lekko posolić w środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok.
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodac ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba.
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Tagi:

dania warzywa