Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ołatki z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie placki zawsze będą mi się kojarzyły z moją babcią, przepis jest bardzo starym, same placki wychodzą pyszne, dzięki zsiadłemu mleko mają charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak

Ołatki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ołatki z jabłkami

 

  • 40 dag jabłek (2 jabłka),
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki zsiadłego mleka,
  • 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ołatki z jabłkami
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy mikserem aż do powstania puszystej masy. Następnie dolewamy zsiadłe mleko, mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy placki na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Są smaczne zarówno na ciepło i na zimno. Życzę smacznego :-)
Ołatki z jabłkami
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem 1-2 minuty
Ołatki z jabłkami
Następnie dolewamy zsiadłe mleko, mieszamy.
Ołatki z jabłkami
Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy.
Ołatki z jabłkami
Smażymy placki na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.