Olej dyniowy - jak z niego korzystać?

  • 6

Dynia kojarzy nam się przede wszystkim z amerykańskim świętem lub pestkami dodawanymi do różnych potraw. Chciałabym Wam przedstawić coś zupełnie innego - olej, którego stosowanie daje wspaniałe rezultaty - nie tylko w kuchni!

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Olej dyniowy - jak z niego korzystać?
fot. Fotolia

Olej z pestek dyni już od dawna stosowany jest w medycynie ludowej. Zawiera witaminy A, E i D oraz te z grupy B, potas, cynk, selen, skwalen i fitosterole oraz kwasy omega 6. Ze względu na niską zawartość kwasów omega-3 w jego składzie, stosując go, trzeba pamiętać aby je uzupełniać! Ma kolor ciemnozielony, smak i zapach - orzechowy.

Jest to jeden z najciemniejszych olejów. Nie należy na nim smażyć, bo smażenie niszczy substancje zdrowotne w nim zawarte. Polecany jest do chleba z cebulką, do sałatek, warzyw, sera białego, do jajek ugotowanych, surówek, do picia, do lodów, deserów sosów, zup, makaronów.

W Austrii dodaje się go do sernika wiedeńskiego. Olej powstaje z pestek które są suszone, potem mielone, mieszane ze słoną wodą i prażone. Na końcu wytłacza się z nich olej na zimno.

Oleju tego nie należy przechowywać w temperaturze wyższej niż 20 stopni. Powinien stać w ciemnym i suchym pomieszczeniu, nie dłużej niż do trzech miesięcy - szybko jełczeje. W lodówce stężeje, ale po wyjęciu wróci do swojej pierwotnej postaci.

Polecany jest na pasożyty układu pokarmowego (tasiemca, owsiki, glisty) - zawarte w nim alkaloidy przyspieszają proces usuwania ich z organizmu oraz toksyn które te pasożyty wytwarzają.

Olej z pestek dyni stosuje się do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, przy schorzeniach pęcherza dróg moczowych, do regulacji hormonalnych i metabolicznych w organizmie.

Stymuluje układ odpornościowy, polecany do olejowania włosów. Zaleca się pić codziennie po łyżeczce oleju rano i wieczorem. Dzieciom można smarować nim gardło. Pozytywnie działa na wzrok i słuch. Dzieci do lat dziewięciu nie powinny spożywać więcej, niż jedną łyżeczkę na dzień.

Żeby uzyskać jeden litr oleju trzeba zużyć 30 dużych dyń.