Walia

Walia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Oliwki z fetą i pomidorami w oliwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna przekąska, wspaniała jako dodatek do sałatki grackiej :)

Oliwki z fetą i pomidorami w oliwie

Składniki:

Oliwki z fetą i pomidorami w oliwie

 

Sposób przygotowania:

Oliwki z fetą i pomidorami w oliwie
Fetę pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w paseczki.
Wszystkie składniki układać warstwami w słoiku: oliwki, feta pomidory, oliwki... aż do wyczerpania składników.
Następnie wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami (ilość wedle uznania, ja daję 2 ząbki czosnku na 2 litrowe słoiki) oraz po 1 łyżeczce ziół).
Zalać słoiki oliwą, tak by zakrywała składniki.
Przetwory odstawiamy do lodówki na 2 dni aby składniki się przegryzły i przeszły aromatem czosnku i ziół ( można przechowywać je w lodówce nawet 3miesiące) Jest to wspaniały dodatek do sałatki greckiej, idealna przekąska do wina, oliwę można także wykorzystać do sałatek i potraw z makaronu. Polecam i smacznego:)