Oliwy smakowe

MP3-ka - Przepis na: Oliwy smakowe offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 210
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Oliwy smakowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szybki sposób na uzyskanie oliwy ziołowej, ostrej lub czosnkowej


trudność: łatwe
czas:

Oliwy smakowe - SKŁADNIKI:

  • oliwa - nie musi być extra virgin
  • zioła: bazylia, tymianek lub rozmaryn,
  • papryczki ostre, czosnek

Oliwy smakowe - PRZYGOTOWANIE:

Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki; czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół papryczki używamy całe. Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy. Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą". (Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!) "Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz. Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek - można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Oliwy smakowe (strona 1 z 1)  
darmiona

darmiona
offline

2013-03-12 22:58
dla mnie super przepis, biorę do ulubionych. Nigdy takiej oliwy nie robiłam ale zabieram się za to, zbieram butelki i niebawem sporządzę swoje, na pewno Twój przepis mi pomoże!
Skomentuj
Oceń:
0
Barwa

Barwa
offline

2013-08-18 13:04
Mnie też interesuje taka smakowa oliwka ...dodałam do ulubionych - 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Domowe pity do kebaba Marynowane winogrona Jajeczna pasta z kurczakiem
Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką Uszka z grzybami Proziaki z bieszczad
Sos grzybowo-śmietanowy Kapusta biała z koperkiem i fasolką Sos ze świeżych podgrzybków
Kapusta czerwona z koperkiem Surówka z kapusty i kalarepy Kapusta kiszona zasmażana z fasolą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj