Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 702]

Omlet biszkoptowo-waniliowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 210
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Idealnie smakuje z ulubionymi dodatkami np. owocami, dżemem, bitą śmietaną czy różnymi sosami.

Omlet biszkoptowo-waniliowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Omlet biszkoptowo-waniliowy

1 duży lub 2 małe:

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki mąki (płaskiej)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowo-waniliowy

Masa:

Omlet biszkoptowo-waniliowy
Masa powinna być jednolita i bardzo puszysta.

Mąkę i mleko roztrzepać za pomocą widelca, a następnie połączyć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.

Białka z solą ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową.

Smażenie:

Omlet biszkoptowo-waniliowy
Placki warto smażyć na nieprzywierającej patelni.

Placek/placki smażyć obustronnie na uprzednio rozgrzanym maśle.

(Przy przewracaniu omletów należy być ostrożnym, gdyż placki są delikatnie. Dlatego łatwiej jest smażyć je o mniejszych rozmiarach.)

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

danie omlety