judyta

judyta

Kucharz
[Przepisów: 10]

Omlet biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na Omlet biszkoptowy poniżej

Omlet biszkoptowy

Składniki:

Omlet biszkoptowy

 

  • 6 jaj,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • szczypta soli,
  • dżem lub powidła,
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do ubitej piany przez sitko przesiać 2 łyżki mąki tortowej i dodać do białek. Następnie dodać do tego żółtka, które wcześniej oddzieliliśmy (6żółtek). Wszystko miksujemy. W międzyczasie na patelni roztapiamy łyżeczkę masła, następnie wylewamy na patelnię nasz omlet i przypiekamy z 5 min. w temp. 150 stopni. Nasz omlet wkładamy do piekarnika razem z patelnią na ok. 5 min. , wyciągamy, smarujemy dżemem lub powidłami i wcinamy.