Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Omlet cesarski 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodkie śniadanie, które ucieszy dużego i małego łasucha.

Omlet cesarski 4

Składniki:

Omlet cesarski 4

 

  • jajka (oddzielnie białka i żółtka) - 2 średnie
  • cukier puder - 30 gram
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 50 gram
  • mleko - 2 łyżki
  • serek waniliowy - 120 gram
  • sól - szczypta
  • Dodatkowo
  • masło - 1 łyżka
  • cukier puder - do posypania
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Omlet cesarski 4
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. 2. Do białek dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, serek waniliowy i cukier puder. Wszystko razem miksujemy za pomocą miksera lub blendera z końcówką z trzepaczką. 3. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, możemy nadmiar piany ściągnąć łyżką. Wylewamy masę i smażymy na wolnym ogniu. Gdy omlet zacznie ścinać się od góry, za pomocą łopatki kroimy go na kawałki i opiekamy z każdej strony na złoty kolor. 4. Podajemy ciepły, posypany cukrem pudrem, z dodatkiem powideł śliwkowych.

Tagi:

jajko jajka omlet