pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Omlet migdałowo-makowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapraszam na słodki i aromatyczny omlet migdałowo-makowy.

Omlet migdałowo-makowy

Składniki:

Omlet migdałowo-makowy

 

  • 2 jajka bio ekologiczne
  • 3 łyżki płatków migdałowych bio
  • 3 łyżki sypkiego maku niebieskiego
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 łyżka mleka lub wody gazowanej
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia
  • Dodatki:
  • jogurt migdałowo-makowy (w moich przepisach)

Sposób przygotowania:

Omlet migdałowo-makowy
Płatki migdałowe i mak uprażyć na suchej patelni, aż wydobędzie się z nich piękny aromat. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodać do nich aromat migdałowy (nie za dużo), mleko/wodę i mąkę. Wymieszać delikatnie i dodać uprażone migdały i mak. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Omlet można posypać cukrem pudrem lub podawać polany jogurtem np.migdałowo-makowym. Smacznego!