Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Omlet mocno cynamonowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prawdziwy przysmak dla amatorów jabłek i cynamonu.

Omlet mocno cynamonowy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet mocno cynamonowy.

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • cynamon
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Omlet mocno cynamonowy.
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie nie przestając mieszać wsypujemy mąkę i szczyptę proszku. Odstawiamy na chwilę aby suche składniki namokły. Jeśli mamy dobrą patelnię smażymy bez tłuszczy, jeśli jest gorsza przecieramy spód naczynia odrobiną tłuszczu i rozgrzewamy. Przed wlaniem ciasta na patelnię energicznie je mieszamy aby się spieniło. Wtłoczone powietrze spowoduje to, że omlet będzie puszysty. Wylewamy i smażymy na rumiano z obu stron. zaraz po ściągnięciu z patelni smarujemy jabłkami i obficie posypujemy cynamonem. Składamy na pół i dekoracja z cukru pudru.
Omlet mocno cynamonowy.
Do jajek i mleka dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładką masę.
Omlet mocno cynamonowy.
Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Omlet mocno cynamonowy.
Jeszcze ciepły smarujemy musem i posypujemy cynamonem.

Tagi:

jajko jajka omlet