Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Omlet na zimowe śniadanko :

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Za oknem biało – mroźno .Miło zjeść taki omlecik śmiejący się kolorami .

Omlet na zimowe śniadanko :

Składniki:

Omlet na zimowe śniadanko :

 

  • 2 jajka
  • 4 średniej wielkości kapelusze suszonych grzybów
  • 3 pomidorki koktajlowe żółte
  • 3 pomidorki koktajlowe czerwone
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Omlet na zimowe śniadanko :
Grzyby namoczyć ( wieczorem ).Ugotować – odsączyć .Na patelni ( wielkości talerzyka śniadaniowego ) rozgrzać łyżkę masła .Smażyć na nim kapelusze grzybowe .Po 5 minutach dołożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i dalej smażyć na małym gazie .Delikatnie zdjąć grzyby i połówki pomidorów z patelni i odłożyć na talerzyk . Na patelnię dołożyć resztę masła . Jajka dobrze roztrzepać .Wylać na patelnię i smażyć tak jak każdy omlet ( to znaczy delikatnie podginać ścięte brzegi omletu i poruszając patelnią zlewać tam płynną masę tak długo aż cały omlet będzie ścięty ) .Gdy pozostanie już tylko niewielka wierzchnia warstwa pół płynna – ułożyć na omlecie usmażone grzyby i pomidorki .Osolić , popieprzyć , przykryć dużą pokrywką i dosmażyć omlet na małym gazie . Podawać bezpośrednio po usmażeniu . Powinien być w nim jeszcze jakiś zielony akcent – szczypiorek lub inne zioła – ale przegapiłam i żadnej zieleniny w lodówce rano nie było .Ale i tak wyszedł smaczny