kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Omlet naturalny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Omlet naturalny, zwany również francuskim, jest chlubą kuchni francuskiej, a jego wykonanie nie jest łatwe.

Omlet naturalny

Składniki:

Omlet naturalny

 

Sposób przygotowania:

Omlet naturalny
Omlet naturalny, zwany również francuskim, jest chlubą kuchni francuskiej, a jego wykonanie nie jest łatwe. Ażeby omlet się udał, trzeba mieć patelnię miedziana lub żelazną z dnem zupełnie płaskim.

Nie należy używać patelni, która ma wypukłość w dnie, ani patelni groszkowanej. Patelnia musi być idealnie czysta; aby się co do tego upewnić, należy postawić ją na ogniu z niewielkim kawałeczkiem masła, a gdy masło się stopi, posypać solą i patelnię dokładnie wytrzeć papierem.

Umyte jajka wybić do głębokiej miski, dodać drobne kawałeczki masła (2 dag), mleko lub wodę, przyprawić solą i pieprzem oraz krótko ubijać. Rozgrzać na silnym ogniu pozostałe masło, szybko wylać na patelnię (dno: 26 cm średnicy) rozbite jajka i natychmiast wymieszać widelcem.

Pozostawić patelnię na zmniejszonym ogniu stale nią potrząsając lewą ręką, aby omlet nie przywarł do dna, prawą zaś ręką odwijać widelcem brzegi omletu od ścianek patelni. Gdy cała masa zgęstnieje, przechylić patelnię w kierunku rączki, aby omlet ześlizgiwał się w tym kierunku, i zwijać go z zewnątrz do środka, pomagając sobie przy tym łopatką lub widelcem, aby się równo zwinął.

Cała czynność należy wykonywać szybko, aby wewnętrzna strona omletu pozostała miękkie i pulchna. Można też omlet zawijać z dwu stron do środka. Następnie zsuwać omlet na ogrzany półmisek, a gdy dotknie brzegu półmiska, szybko przewrócić patelnię nad półmiskiem.

Smacznego!

Tagi:

jajko jajka omlet