marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Omlet w kawałkach do zup.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Omlet w kawałkach do zup.

Omlet w kawałkach do zup.

Składniki:

Omlet w kawałkach do zup.

 

  • 5-6 jaj,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki,
  • duża szczypta startego sera żółtego pikantnego,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół.

Sposób przygotowania:

Omlet w kawałkach do zup.
Ubić w garnku jajka,mąkę,mleko lub śmietankę,dodając sól.starty ser i suszone zioła na omlet.Rozgrzać na patelni olej i wlać ciasto, ale tylko połowę zawartości.Smażyć z obu stron na złoty kolor,potem zsunąć łopatką na talerz płaski i wlać na patelnię kolejną porcję,smażąc tak samo jak poprzedni.Następnie po usmażeniu przełożyć na drugi talerz.Gdy omlety ostygną,pokroić je w paski i podawać do zup czystych jak rosół czy pomidorowa.