kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Omlet z białek z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój pierwszy omlet zrobiony z białek . Dodałam do niego pokrojone liście pokrzywy. Smak jak dla mnie bardzo dobry.

Omlet z białek z pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z białek z pokrzywą

 

  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 garście sparzonej pokrzywy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet z białek z pokrzywą
Liście pokrzywy myjemy i sparzamy gorącą wodą, odsączamy na sitku.

Odsączone z wody liście pokrzywy, kroimy bardzo drobno.

Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywno. Do piany dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy.

Na rozgrzany olej delikatnie wylewamy masę i smażymy przez kilka minut, aż spód się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
Omlet z białek z pokrzywą
Umyte i sparzone liście pokrzywy kroimy na drobno
Omlet z białek z pokrzywą
Do ubitych białek dodajemy pozostałe składniki
Omlet z białek z pokrzywą
Pianę z białek delikatnie mieszamy z resztą składników
Omlet z białek z pokrzywą
Omleta smażymy na patelni na rozgrzanym oleju

Tagi:

dietą omlet