edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Omlet z groszkiem i cukinią

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mąż zajrzał do patelni i zapytał czy smażę 17 naleśników na raz, a to tylko przedzakupowe porządki w lodówce :D

Omlet z groszkiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z groszkiem i cukinią

 

  • 2 jajka
  • 2 białka – miałam do wykorzystania, ale można zastąpić całym jajkiem
  • 2 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego
  • czubata łyżka mąki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oregano
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • kawałek młodej cukinii ze skórką
  • ok. 1/3 puszki groszku konserwowego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • łyżka posiekanego szczypioru z dymki

Sposób przygotowania:

Omlet z groszkiem i cukinią
Do miseczki wybiłam jajka, dodałam białka, jogurt bałkański, sól i pieprz do smaku. Zmiksowałam, dodałam łyżkę mąki i oregano, ponownie zmiksowałam. Wymieszałam z osączonym groszkiem. Czosnek obrałam, posiekałam, cukinię opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła, zeszkliłam na nim czosnek, dodałam cukinię i chwilkę razem smażyłam. Cukinię zalałam masą jajeczną. Na wierzchu rozłożyłam umyte, osuszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i rozsypałam posiekany szczypior dymki. Patelnię przykryłam i smażyłam na wolniutkim ogniu. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Wstawiłam do niego patelnię (bez przykrywki) ze ścinającą się masą. Piekłam 5-8 minut do całkowitego ścięcia.
Omlet z groszkiem i cukinią
Do ubitych z jogurtem jajek dodałam mąkę i oregano.
Omlet z groszkiem i cukinią
Na maśle zeszkliłam czosnek i podsmażyłam z cukinią.
Omlet z groszkiem i cukinią
Masę jajeczną wylałam na cukinię obłożyłam pomidorkami.
Omlet z groszkiem i cukinią
Szybka przekąska wystarczyła na drugie śniadanie dla trzech osób.