mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Omlet z groszkiem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczny omlet składa się z roztrzepanych dokładnie jajek i mleka lub śmietanki, masę następnie wylewa się na patelnię i smaży kilka minut, aż się zetnie.

Omlet z groszkiem i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z groszkiem i szynką

 

  • 2 małe jajka
  • 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 2 plasterki szynki (ok 30g)
  • garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • szczypiorek z jednej dymki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet z groszkiem i szynką
Świeży młody groszek można dodać do omletu bez gotowania. Mrożony groszek gotujemy al dente, odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wykładamy szynkę i groszek, zalewamy masą jajeczną i posypujemy szczypiorkiem. Patelnie przykrywamy, omlet smażymy na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). Po usmażeniu wykładamy na talerz.

Smacznego!
Omlet z groszkiem i szynką
ajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem.
Omlet z groszkiem i szynką
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wykładamy szynkę i groszek
Omlet z groszkiem i szynką
zalewamy masą jajeczną i posypujemy szczypiorkiem
Omlet z groszkiem i szynką
smażymy na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie