Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Omlet z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wierzch omleta posypać koperkiem.

Omlet z grzybami

Składniki:

Omlet z grzybami

 

  • 2-3 jaja
  • 10 dag pieczarek( lub innych świeżych grzybów, kurki, rydze,)
  • 3 łyżki margaryny
  • łyżka mleka
  • cebula
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • łyżka siekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Omlet z grzybami
Grzyby oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dwie łyżki margaryny roztopić na patelni i dusić grzyby. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokroić, wrzucić do grzybów i dalej smażyć razem. Grzyby podlać dwiema łyżkami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Śmietanę połączyć z wodą, dodać mąkę rozkłócić i wlać do grzybów, zagotować. Do smaku doprawić solą. Jaja rozkłócić z mlekiem, dodać sól, usmażyć omlet na pozostałej margarynie. Grzyby nałożyć na omlet, złożyć na pół, chwile potrzymać na patelni i zdjąć na talerz.

Tagi:

grzyby omlet