Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 320]

Omlet z jagodami i syropem klonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smaczny i sycący omlet z dodatkiem jagód i syropu klonowego na słodkie śniadanie. Zasmakuje dzieciom i dorosłym.

Omlet z jagodami i syropem klonowym

Składniki:

Omlet z jagodami i syropem klonowym

 

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki jagód
  • ok. 2-3 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Omlet z jagodami i syropem klonowym

Ubijanie białek:

Omlet z jagodami i syropem klonowym
Ubita na sztywno piana z białek do omletu

Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

Przygotowanie omletu:

Omlet z jagodami i syropem klonowym
Żółtko jaja wymieszane z mlekiem przed połączeniem z pianą z białek

Rotrzepane dokładnie żółtka wymieszane z mlekiem, stopniowo, ciągle mieszając dodać do ubitej piany. Masę wylewać na patelnię posmarowaną odrobiną oleju za pomocą pędzelka (olej należy rozgrzać zanim wylejemy masę). Smażyć na rumiano po około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, obsypać jagodami i polać syropem. Smacznego!