Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Omlet z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Propozycja na odżywcze śniadanie, szybkie w przygotowaniu i bardzo syte, nie zawiera mąki, więc jest dla osób które nie mogą glutenu.

Omlet z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z kaszą jaglaną

 

  • 2-3 jaja
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • odrobina masła klarownego lub oleju do smażenia
  • garść prażonego słonecznika
  • szczypiorek tyle ile lubimy

Sposób przygotowania:

Omlet z kaszą jaglaną
Połącz jajka z kaszą jaglaną, solą i pieprzem. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wlej na nią masę jajeczną. Zmniejsz na średni ogień, przykryj pokrywką na około 5 minut. Spowoduje to, że omlet będzie pulchny. Gdy białko od góry zacznie się ścinać, posyp omlet parmezanem, szczypiorkiem i słonecznikiem. Złam omlet w pół, poczekaj parę sekund i wyłącz ogień. Posyp na wierzchu również serem i szczypiorkiem. Smacznego.
Omlet z kaszą jaglaną
Roztrzep jaja, dodaj kaszę i sól, wymieszaj. Wlej na gorący tłuszcz
Omlet z kaszą jaglaną
Gdy białko zacznie się ścinać, posyp słonecznikiem, serem i szczypiorkiem.
Omlet z kaszą jaglaną
Złam omlet na pół, odczekaj chwilkę i zestaw z ognia