BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Omlet z młodą kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj postanowiłam zrobić jak ja to nazwałam omlet z młodą kapustą. Zobaczyłam omlet ze szczawiem wiec czemu nie z młodą kapustą. Wyszedł bardzo smaczny. Jest więcej spieczony bo taki właśnie lubimy.

Omlet z młodą kapustą

Składniki:

Omlet z młodą kapustą

 

  • kapusta młoda 1/2 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • odrobina cukru i octu do smaku,
  • cebula 1 szt,
  • boczek wędzony około 150 g,

 

  • dodatkowo ;
  • podsmażone pieczarki około 5 szt,
  • jajka rozbełtane 3 szt,
  • masło klarowne do smażenia 1 -2 łyżki,
  • ketchup,

Sposób przygotowania:

Omlet z młodą kapustą
Kapustę młodą szatkuje,zalewam niedużą ilościom wody i gotuje nie za długo aby nie rozgotować.

Następnie odcedzam na sicie z nadmiaru wody, przekładam ponownie do garnka doprawiam solą,pieprzem lekko skrapiam octem i cukrem,doprawiam do smaku przyprawą uniwersalną.

Boczek wędzony kroje i podsmażam na patelni wraz z obraną pokrojoną cebulką oraz z obranymi startymi na tarce (grube oczka) pieczarkami.

Dodaje do kapusty i jeszcze chwile podsmażam razem.

Jajka roztrzepuje w kubku.

Kapustę przekładam na rozgrzaną patelnie, zmniejszam ogień wlewam rozbełtane jajka i smażę na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia jajek.

Omlet po ścięciu jajek obracam na druga strunę podsmażam ponownie.

Podaje polewając ketchupem.

Powiem że pychotka,nawet nie przypuszczałam że będzie taki smaczny.