jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Omlet z salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Omlet jest uniwersalny-pasuje na śniadanie, obiad, czy kolację!! Syci i smakuje!

Omlet z salami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z salami

 

  • Składniki
  • 110g makaronu Tagliatella,
  • 5 dag sera mozzarella,
  • 2 jajka,
  • 3 plasterki salami
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Tłuszcz do smażenia ( u mnie masło)
  • Świeże listki bazylii

 

Sposób przygotowania:

Omlet z salami
Odważamy makron. Następnie gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Ugotowany dokładnie odsączamy z wody. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka wybijamy do miski. Doprawiamy je do smaku i miksujemy. Do zmiksowanych dokładamy wcześniej przygotowany makaron. Całość delikatnie mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na rozgrzany tłuszcz. W trakcie gdy spodnia część omletu się ścina na górnej układamy pokrojone plasterki salami. Gdy spód jest gotowy całość zsuwamy na blaszkę i na około 5 minut wkładamy do piekarnika (180˚C). Na koniec całość posypujemy serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Podajemy z pokrojonymi listami bazylii.
Omlet z salami
Jajka wybijamy, doprawiamy do smaku i miksujemy
Omlet z salami
Do zmiksowanych jajek dokładamy ugotowany makaron
Omlet z salami
Gotowe ciasto wylewamy na patelnię. Smazymy
Omlet z salami
W trakcie jak pierwsza strona się ścina na drugiej układamy salami