blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Omlet z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!

Omlet z wędzoną makrelą

Składniki:

Omlet z wędzoną makrelą

 

  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g wędzonej makreli, tuńczyka z puszki lub innej ryby
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • łyżka tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet z wędzoną makrelą
Makrelę obrać ze skórki i ości. Tuńczyka wyjąć, odsączyć. Rybę podzielić na nieduże kawałki. Jajka wybić do miseczki. Dodać mleko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dobrze ubić trzepaczką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wylać połowę masy jajecznej, gdy spód zacznie się ścinać, ułożyć na wierzchu połowę ryby. Dosma-żyć na bardzo wolnym ogniu, uważając, by omlet się nie przypalił. Usmażyć drugi omlet. Wyłożyć na talerze, podawać np. z sałatką z rzodkiewek ze szczypiorkiem i śmietaną.