WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Omlet ze szczawiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lekkie, orzeźwiające śniadanie. Pyszny omlet z dodatkiem kwaśnego szpinaku i młynkowanym pieprzem.

Omlet ze szczawiem

Składniki:

Omlet ze szczawiem

 

Sposób przygotowania:

Omlet ze szczawiem

Szczaw

Omlet ze szczawiem
Pokrojony szczaw podsmażamy na maśle przez chwilę.

Liście szczawiu dokładnie przebieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy na dość drobno.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany szczaw i smażymy, aż zmięknie i zmieni kolor.

Jajka

Omlet ze szczawiem
Jajka ubijamy razem z mlekiem i doprawiamy.

Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy mleko i doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.

Smażenie

Omlet ze szczawiem
Omlet smażymy aż ładnie zetnie się góra.

Na podsmażony szczaw wlewamy masę jajeczną i na małym ogniu, pod przykryciem smażymy, aż góra się zetnie. Poruszamy patelnią, by nie przywarł i zsuwamy na talerz.
Możemy też posypać startym żółtym serem jeszcze na patelni.