msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Omlet ze szpinakiem i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Omlet często gości u mnie na śniadanie,stąd przeróżne wariacje na jego temat.Tym razem wersja ze szpinakiem i pomidorem.

Omlet ze szpinakiem i pomidorem

Składniki:

Omlet ze szpinakiem i pomidorem

 

Sposób przygotowania:

Omlet ze szpinakiem i pomidorem
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Pomidora obrać ze skórki i pokroić na plastry. Cebulę drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Jajka wymieszać z mlekiem, posiekaną cebulką i mąką oraz szczyptą soli, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzać olej i włożyć plastry pomidora. Po ok. 2 minutach dodać pokrojone liście szpinaku (czy ktoś lubi mniej lub bardziej duże kawałki liści to już indywidualna sprawa).

Gdy lekko się podduszą dodać przeciśnięty czosnek, chwilkę podsmażyć i wlać mieszankę jajeczną. Smażyć pod przykryciem ok. 3 minut, po czym za pomocą pokrywy lub talerza zsunąć omlet i odwrócić na drugą stronę i dosmażyć 1-2 minutki.

Tagi:

omlety dania