ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Omlet ze szpinakiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka i smaczna kolacja lub po prostu przekąska na ciepło. Polecam zwłaszcza miłośnikom szpinaku.

Omlet ze szpinakiem i serem feta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Omlet ze szpinakiem i serem feta

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Omlet ze szpinakiem i serem feta
Szpinak mrożony wrzucamy na patelnię i na niewielkim ogniu rozmrażamy go z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy rozmrozi się, solimy go i dodajemy pieprz oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę lekko soląc. Żółtka mieszamy z mlekiem, mąką, odrobiną pieprzu (za pomocą miksera), a następnie dodajemy do piany z białek i mieszamy wszystko razem (już bez miksera, tylko ręcznie). Powstałą masą zalewamy szpinak na patelni, a na górę kruszymy kawałki sera feta. Wszystko trzymamy pod przykryciem do momentu aż ciasto stanie się sprężyste. Moja potrawa została zrobiona według pomysłu Berniki i za jej wskazówkami. Tutaj link do potrawy "matki": https://gotujmy.pl/zielone-trojkaty,przepisy-szpinak-przepis,80790.html
Omlet ze szpinakiem i serem feta
Z białek ubijamy pianę na sztywno, następnie połączymy ją z resztą składników ciasta.
Omlet ze szpinakiem i serem feta
Ser feta decyduje o charakterze naszej potrawy.