Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Opiekana kiełbaska z cebulą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy brak czasu lub pomysłu na obiad, to danie będzie świetnym rozwiązaniem.

Opiekana kiełbaska z cebulą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Opiekana kiełbaska z cebulą.

 

  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • łyżka czerwonego delikatu

Sposób przygotowania:

Opiekana kiełbaska z cebulą.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Kiełbasę dzielimy na trzy porcje i każdą z nich przecinamy wzdłuż na pół. Nie docinamy do końca aby połówki się trzymały razem. Od strony zewnętrznej ostrym nożem nacinamy skórkę i robimy coś na wzór krateczki. Olej rozgrzewamy na patelni kiełbaski nacieramy delikatem i opiekamy na rumiano. Dorzucamy cebulkę, podlewamy odrobiną wody, dorzucamy przyprawy i dusimy aż cebulka zmięknie. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub najprościej z pieczywem.
Opiekana kiełbaska z cebulą.
Kiełbaski przecinamy wzdłuż na pół...ale nie docinamy do końca.
Opiekana kiełbaska z cebulą.
Kiełbaskę z obu stron nacinamy pod skosem, aby powstała swojego rodzaju krateczka.
Opiekana kiełbaska z cebulą.
Cebulę kroimy nie za drobno aby się zeszkliła, ale nie rozpadła.
Opiekana kiełbaska z cebulą.
Na gorącym oleju opiekamy kiełbaskę z każdej strony.