Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Opiekana ryba w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Opiekana ryba w zalewie octowej jest bardzo smaczna i pasuje na każdą imprezę i nie tylko. Bardzo ją lubimy, więc często ją przyrządzam.

Opiekana ryba w zalewie octowej

Składniki:

Opiekana ryba w zalewie octowej

Ryba

Zalewa

Sposób przygotowania:

Opiekana ryba w zalewie octowej
Umytą i osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ostudzić.

Wodę zagotować z dodatkiem cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego. Dodać również pokrojoną w plastry cebulę i gotować razem przez kilka minut.

Kiedy ostygnie, dodać ocet. Wymieszać. Do przygotowanej zalewy włożyć rybę. Odstawić na dobę, a najlepiej na kilka dni w chłodne miejsce.