Strona główna Opieńka miodowa marynowana

Opieńka miodowa marynowana

Przetwory « poprzedni | następny »
ONY_za_kare offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 198
zdjęcia: 1 z 1
Opieńka miodowa marynowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne marynowane opieńki miodowe


trudność: łatwe
czas:

Opieńka miodowa marynowana - SKŁADNIKI:

  • 2 kg Opieńki miodowej,
  • 100 g cebuli dymki,
  • 100 g marchewki,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 10 sztuk liścia laurowego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka sol

Opieńka miodowa marynowana - PRZYGOTOWANIE:

Opieńki czyścimy i myjemy. Przez 10 minut gotujemy je w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Przygotowujemy zalewę. Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobne plastry. nastawiamy wodę na kuchenkę i gdy się zacznie gotować dajemy marchewkę. cebulkę obieramy z łupiny, myjemy i wrzucamy na wrzątek.Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy przez 10min. następnie dodajemy cukier i wlewamy ocet ocet. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy opieńki.całość gotujemy ok 10 min po czym wkładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeżeli boimy się że słoiki nie załapią można dodatkowo otulić je kocem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Opieńka miodowa marynowana  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dżem jagodowy na galaretce Sok z malin na zimę Marynowana szparagówka
Kolorowa sałatka z ogórków Słoikowa łopatka boczkowa Przecier z pomidorów
Kapusta kiszona w słoikach Moje dyniowe pikle Sałatka warzywna z cukinią na zimę
Puree z dyni na zimę Dżem z dyni z imbirem i cynamonem Dżem z dyni i jabłek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane