Strona główna Opieńka miodowa marynowana

Opieńka miodowa marynowana

Przetwory « poprzedni | następny »
ONY_za_kare - Przepis na: Opieńka miodowa marynowana offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 198
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Opieńka miodowa marynowana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne marynowane opieńki miodowe


trudność: łatwe
czas:

Opieńka miodowa marynowana - SKŁADNIKI:

  • 2 kg Opieńki miodowej,
  • 100 g cebuli dymki,
  • 100 g marchewki,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 10 sztuk liścia laurowego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka sol

Opieńka miodowa marynowana - PRZYGOTOWANIE:

Opieńki czyścimy i myjemy. Przez 10 minut gotujemy je w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Przygotowujemy zalewę. Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobne plastry. nastawiamy wodę na kuchenkę i gdy się zacznie gotować dajemy marchewkę. cebulkę obieramy z łupiny, myjemy i wrzucamy na wrzątek.Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy przez 10min. następnie dodajemy cukier i wlewamy ocet ocet. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy opieńki.całość gotujemy ok 10 min po czym wkładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeżeli boimy się że słoiki nie załapią można dodatkowo otulić je kocem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Opieńka miodowa marynowana  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dynia na zimową zupę Dżem z aronii i jabłek Dżem dyniowo-aroniowy
Mus z dyni gotowanej Eli Mus z dyni pieczonej Eli Marynowana dynia słodko-kwaśna Eli
Ostry mus z dyni Dynia w słoikach Krojone ogórki w zalewie
Sok z mirabelek Marmolada z mniszka lekarskiego Trio mirabelki, bez i jabłko w soku

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane