Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Opieńki duszone w śmietanie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grzyby oczyścić odrzucając jednocześnie ich wiotkie trzony. Same kapelusze umyć i

Opieńki duszone w śmietanie

Składniki:

Opieńki duszone w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Opieńki duszone w śmietanie
Grzyby oczyścić odrzucając jednocześnie ich wiotkie trzony. Same kapelusze umyć i pokroić w paski. Włożyć grzyby na stopiony w naczyniu tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę (lub białą część pora) i osolić do smaku. Ogrzewać na małym ogniu tak długo aż grzyby będą prawie całkowicie odparowane. Zalać je wtedy śmietaną i tylko krótko zagotować. Podawać posypane zieleniną z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub ziemniaków.