misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Opieńki marynowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Opieńki marynowane to doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Tak niewiele potrzeba, by zimową porą wspomnieć letni czas.

Opieńki marynowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Opieńki marynowane

 

  • Składniki potrzebne do zrobienia marynowanych opieniek:

 

  • 1 kg małych lub średnich kapeluszy opieniek

 

  • Zalewa:

 

Sposób przygotowania:

Opieńki marynowane
Jak przygotować opieńki marynowane:



Opieńki musimy dokładnie oczyścić Następnie obgotowujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Nie możemy tego robić dłużej ponieważ grzyby za bardzo zmiękną i ich wygląd będzie mało apetyczny. Po obgotowaniu grzyby odcedzamy na sitku i  przekładamy do słoików poczym od razu zalewamy gorącą zalewą.





Zalewa:



Marchewki bardzo dokładnie myjemy, następnie obieramy i tniemy na cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy kroimy w piórka. Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, pokrojone marchewki i cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotowujemy i jeszcze gorącą zalewą zalewamy słoiki z opieńkami. Do każdego słoiczka dajemy także po kilka plasterków marchewek, piórek cebuli, jednym liściu laurowym oraz po kilka ziarenek gorczycy i pieprzu. Następnie każdy słoik szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.



Moja zalewa miała śliczny różowy kolor dzięki fioletowej marchewce. 
Opieńki marynowane
Opieńki dokładnie oczyścić a następnie obgotować w osolonej wodzie
Opieńki marynowane
Składniki potrzebne do zrobienia zalewy
Opieńki marynowane
Po upływie 5 minut grzyby odcedzamy na sitku i od razu przekładamy do słoików
Opieńki marynowane
Jeszcze gorące opieńki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoiczki.

Tagi:

grzyby