gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Książka Kucharska: 20 przepisów na opieńki

Opieńki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podawać jako dodatek do mięsa, wędliny

Opieńki marynowane

Składniki:

Opieńki marynowane

 

  • 1 kg opieniek

 

  • Zalewa
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek gorczycy
  • 3 listki laurowe
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Opieńki marynowane
Opieńki oczyścić, przełożyć do garnka zalać wodą i obgotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut po czym odcedzić i przełożyć do słoików. Składniki zalewy przekładamy do garnka i zagotować. Gorącą zalewą zalewamy opieńkami w słoiku, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut. Gotowe grzyby przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.