KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Opieńki marynowane wg Kingi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne opieńki w sam raz na zimowe przekąski.

Opieńki marynowane wg Kingi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Opieńki marynowane wg Kingi

 

  • około kg opieńków
  • pół szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki wody
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka soli

 

 

Sposób przygotowania:

Opieńki marynowane wg Kingi
Opieńki czyścimy , skracamy ogonki, płuczemy kilka razy. Grzyby należy obgotować 5min,i odcedzić. Potem gotować w osolonej wodzie 30minut. Odcedzić i przełożyć do słoików do każdego dorzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Zagotować wodę z cukrem i octem i zalać grzyby w słoikach. Mocno zakręcić.
Opieńki marynowane wg Kingi
Opienki oczyszczamy i odcinamy długie ogonki.
Opieńki marynowane wg Kingi
Opieńki płukamy dokładnie kilkakrotnie zmieniając wodę.
Opieńki marynowane wg Kingi
Obgotowujemy 5min nastepnie zmieniamy wodę,solimy i gotujemy 30 min.
Opieńki marynowane wg Kingi
Odcedzamy na sito, wkładamy do słoików i wlewamy zalewę.