elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Oponki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oponki to szybki deser.

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • 2 twarogi tłuste,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka cukru,
  • 1 płaska łyżka sody,
  • masło,
  • pare ziarenek soli,
  • 2-3 krople zapachu.

Sposób przygotowania:

Oponki
Wkładamy do miski twaróg, dodajemy jajka, cukier waniliowy, łyżkę masła, parę ziarenek soli, 2-3 krople zapachu, mąkę, łyżkę sody. Zagniatamy ciasto (mąki dodajemy tyle, by ciasto miało gęstą konsystencję). Wyrobione dobrze ciasto formujemy w oponki. Nagrzewamy olej i wkładamy oponki smażąc na złoty kolor. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamylukrem z białka i cukru. Życzę smacznego!