gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Oponki bawarskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne i mięciutkie oponki obsypane drobnym cukrem kryształem. Idealne na tłusty czwartek. Polecam.

Oponki bawarskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Oponki bawarskie

 

Sposób przygotowania:

Oponki bawarskie
Mąkę przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy podgrzane mleko. Nie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy jajko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki ok 25 sztuk i formujemy z nich kulki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Każdą kulkę rozciągamy tak aby powstał grubszy brzeg. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Odsączamy z tłuszczu i posypujemy drobnym cukrem.

Smacznego.
Oponki bawarskie
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Oponki bawarskie
Formujemy kulki,następnie rozciągamy tak aby brzegi były grubsze.

Tagi:

oponki.