gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1268]

Oponki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowane oponki polecam na "Tłusty czwartek" jak i na deser w ciągu dnia. Są pyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu.

Oponki drożdżowe

Składniki:

Oponki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe

ETAP 1:

Oponki drożdżowe
Z drożdży, mleka, cukru i mąki robimy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia.

Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, jednej łyżki cukru i dwóch łyżek mąki (składniki do rozczyny odejmujemy z przepisu) robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Oponki drożdżowe
Składniki na oponki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wlewamy resztę ciepłego mleka i dodajemy żółtka oraz rozczyn. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.

ETAP 3:

Oponki drożdżowe
Do ciasta pod koniec wyrabiania wlewamy roztopiony tłuszcz.

Na koniec do ciasta wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę.

ETAP 4:

Oponki drożdżowe
Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Dalej wyrabiamy, po czym ciasto posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką) na około 1,5 godziny.

ETAP 5:

Oponki drożdżowe
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką i kieliszkiem oponki.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, a w nich jeszcze mniejsze kieliszkiem.

ETAP 6:

Oponki drożdżowe
Powstałe oponki zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Powstałe oponki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy na 20 minut.

ETAP 7:

Oponki drożdżowe
Oponki smażymy z obu stron na rozgrznym oleju.

Olej wlewamy do frytkownicy lub garnka, rozgrzewamy. Porcjami wrzucamy oponki do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.

ETAP 8:

Oponki drożdżowe
Usmażone i porzestudzone oponki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Zimne oponki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.