Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Oponki drożdżowe bez sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie, pulchniutkie po prostu palce lizać :)

Oponki drożdżowe bez sera Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki drożdżowe bez sera

 

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe bez sera
W misce rozkruszyć drożdże , wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy , roztopioną przestudzoną margaryne, sól, ciepłe mleko. Wymieszać wszystko i dodać mąke.Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawic na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować i wykrawac za pomocą szklanki małe okrągłe placuszki. Dziurki w tych plackach można wycinać za pomocą kieliszka. Surowym oponkom pozwolić jeszcze przez około 15 minut wyrastać. Po tym czasie smażyc na grącym oleju do uzyskania złotego koloru. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.
Oponki drożdżowe bez sera
Wyrobione ciasto odstawiamy na godzine w ciepłe miejsce
Oponki drożdżowe bez sera
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka a w nim robimy dziurke
Oponki drożdżowe bez sera
Surowe oponki odstawiamy na 15 min do wyrośniecia po czym smazymy na gorącym oleju