ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oponki i pączusie przepis zmodyfikowany przeze mnie bardzo dobre do kawy

Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym

 

  • 0,5 kg sera białego tłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki margaryny stopić
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżki stołowe rumu lub wódki
  • 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder
  • olej słonecznikowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym
Ser wycisnąć przez prasownicę do miski, dodajemy jajka, cukier, margarynę dosypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i dobrze mieszamy najlepiej przeciskać między palcami i na końcu szczypta soli. Jak jest już ciasto dość rozmieszane przekładamy małymi kawałkami na stolnicę. Wałkujemy na około 0,5 cm i wycinamy kółeczka (ja używam do tego puszki po orzeszkach solonych a mniejszą w środku odciętą górną częścią z butelki plastikowej tak około 1,5 cm od korka a w korku robię małą dziurkę nożem aby powietrze mogło uchodzić przy wykrajaniu.) Z małych 2 placuszków wyciętych ze środka robię pączusie. Czyli, jeden placuszek lekko rozciągamy palcami i zwilżamy wodą brzegi po czym nakładamy maleńką łyżeczką do espresso dżem nakładamy na nią drugi placuszek delikatnie i zaklejamy brzegi. Tak sklejony pączuś odwracamy w poprzek i jak kółeczkiem lekko przejeżdżamy po stolnicy tak aby docisnęły się klejone brzegi. W garnku rozgrzewamy olej (głębokie pieczenie ) i na gorący wkładamy wycięte oponki i pączusie smażymy z obu stron na lekko brązowe. Wykładamy na ręcznik papierowy aby wchłoną nadmiar oleju, przekładamy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smaczne do kawy. Życzę smacznego :)
Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym
przeciskamy ser biały przez prasownicę i dodajemy jajka margarynę
Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym
tak przygotowane ciasto wałkujemy na 0,5 cm
Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym
tak wycięte i posklejane smażymy na gorącym oleju
Oponki i pączusie z dżemem truskawkowym
wykładamy na talerzyk i sypiemy cukrem pudrem