Oponki karnawałowe.

motyl87 - Przepis na: Oponki karnawałowe. offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 177
Oponki karnawałowe.
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Oponki karnawałowe to wyśmienity deser, idealny na tłusty czwartek. Gorąco polecam.


trudność: łatwe
czas:

Oponki karnawałowe. - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kg sera białego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Oponki karnawałowe. - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie deseru. Makę należy przesiać na stolnicę, następnie dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać rozkruszony ser oraz pozostałe składniki, czyli śmietanę oraz jaja i ocet ( lub spirytus). Wszystko zagnieść i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. W cieście należy wykroić szklanką koła, a następnie małym kieliszkiem w środkach powstałych kół, wykroić mniejsze kółka, tak by przypominały oponę. Przygotowane oponki należy smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniu. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Oponki karnawałowe.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Dyniowe muffinki na Halloween Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę Torcik makowo-kokosowy
Straszny deser z robakami, oczami i szczękami Kruche ciasto z orzechową polewą Drodżówka z kruszonką
Francuskie kwadraciki z musem jagodowym Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi
Makowo - śmietankowa rolada Mrożony jogurt z truskawkami Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane