mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Oponki mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, serowe oponki, które posmakują każdemu:)

Oponki mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki mojej mamy

 

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 125 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Oponki mojej mamy
Mąkę przesiać do miski, dodać zmiksowany blenderem ser, dodać żółtka, cukier, śmietanę, sodę oraz ocet. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Odkrawać po kawałku ciasta, wałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wewnątrz każdego wykroić kieliszkiem mały krążek. Oponki układać na ściereczce. W garnku wysmarowanym octem rozgrzać olej, ostrożnie wkładać partiami oponki i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Wyjmować za pomocą wykałaczki. Po usmażeniu osączać oponki na papierowym ręczniku, po czym przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Oponki mojej mamy
Ser twarogowy miksuję za pomocą blendera
Oponki mojej mamy
Do miski przekładam wszystkie składniki i zarabiam ciasto
Oponki mojej mamy
Ciasto wałkuję, szklanką wycinam koła, w środku których wykrawam kieliszkiem krążki
Oponki mojej mamy
W gorącym oleju w garnku smażę oponki na ciemnozłoty kolor

Tagi:

sery ser oponki.