Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Oponki puszyste

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne na podwieczorek np. do kawy mrożonej

Oponki puszyste

Składniki:

Oponki puszyste

 

Sposób przygotowania:

Oponki puszyste
W kubku rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru i mąki i odrobiną letniego mleka, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, mlekiem, dodajemy stopione masło, rozczyn, spirytus, sok i skórkę z cytryny - wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Gdy już ciasto jest wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozgniatamy i dzielimy na porcje, każdą porcję wałkujemy na grubość ok. 1/2cm, tniemy na paseczki, robimy cienkie ruloniki a końce zlepiamy i pozostawiamy jeszcze na chwilę na ściereczce żeby wyrosły. Do płaskiego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy oponki, smażymy z obu stron na złoty kolor. wyjmujemy na papierowy ręcznik i gorące posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Tagi:

jajko jajka