dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Oponki serowe Dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oponki serowe można smażyć na oleju rzepakowym lub smalcu, bądź w połączeniu oleju z dodatkiem smalcu.

Oponki serowe Dayzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki serowe Dayzi

 

  • 20 dag mielonego twarogu
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • 3 - 4 łyż cukru
  • 2 kopiaste szkl mąki
  • 5 łyż oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowe Dayzi
Twaróg mieszamy ze śmietaną, solą, cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, olejem i spirytusem. Następnie stopniową dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy kółka z dziurkami w środku. Tłuszcz rozgrzewamy. Wrzucamy oponki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego!
Oponki serowe Dayzi
Twaróg mieszamy z cukrem, solą, śmietaną, jajkiem i olejem.
Oponki serowe Dayzi
Do twarogu dodajemy mąkę z proszkiem i zagniatamy ciasto.
Oponki serowe Dayzi
Ciasto rozwałkowujemy i wycianmy kółka z dziurką w środku.
Oponki serowe Dayzi
Opnki smażmy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.