SUPERPRZEPIS

Oponki serowo-cytrynowe i serowo-migdałowe

  • 3
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Oponki serowo-cytrynowe i serowo-migdałowe Więcej zdjęć (2)

Serowe oponki w dwóch wariantach smakowych, udekorowane lukrem - cytrynowym i porzeczkowym. Puszyste, delikatne i co ważne - nie są tłuste.

Składniki:

Oponki serowo-cytrynowe i serowo-migdałowe

 

  • Składniki:
  • · 200 g miękkiego masła
  • · 700 g mąki + do podsypania
  • · 50 g zmielonych migdałów
  • · 1 szklanka cukru
  • · 2 łyżki cukru waniliowego
  • · 400 g twarogu mielonego
  • · 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • · 3 jajka
  • · łyżka spirytusu
  • · szczypta soli
  • · skórka otarta z 1 cytryny
  • olej do smażenia

 

  • Lukier:
  • · sok z porzeczek lub cytryny
  • · cukier puder ile zabierze

Sposób przygotowania:

Oponki serowo-cytrynowe i serowo-migdałowe
Z podanych składników zagniatamy dość luźne ciasto- mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, skórką otartą z 1 cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość mieszamy. Dodajemy masło oraz ser- siekamy nożem. Robimy dołek, wybijamy jajka, dodajemy alkohol - całość zarabiamy. Możemy lekko podsypywać mąką, ale starajmy się tego unikać.

Ciasto dzielmy na połowę. Do jednej połowy dodajemy migdały i jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm - za pomocą specjalnej obręczy lub szklanki.

Dziurkę robimy kieliszkiem lub foremką do ciasteczek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż ładnie się zezłocą.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lukrujemy lukrem przygotowanym na bazie soku z porzeczki i drugim- na soku z cytryny. Możemy udekorować czekoladowymi ozdobami. Smaczne są również posypane tylko cukrem pudrem. Smacznego!
Oponki serowo-cytrynowe i serowo-migdałowe
Etap 1 Oponki serowo-cytrynowe & oponki serowo-migdałowe - przekrój