Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Oponki twarogowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niezwykle mięciutkie i wilgotne za sprawą sera białego w cieście.Bardzo pyszne moje ulubione.Łatwe do zrobienia.

Oponki twarogowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki twarogowe

 

  • Ciasto:
  • 20 dag sera białego półtłustego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia (około 2 szklanki)
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Oponki twarogowe
1.Biały ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski,dodajemy cukier,cukier waniliowy,mleko,olej,sól,żółtko.Ucieramy dokładnie na puszystą masę,stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i następnie zagniatamy ciasto. 2.Przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,szklanką wykrawamy krążki,a w każdym krążku kieliszkiem wykrawamy dziurkę. 3.W garnku rozgrzewamy olej.Smażymy oponki z obu stron po kilka minut.Następnie upieczone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4.Lukier:Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy oponki.Odstawiamy do zastygnięcia lukru. 
Oponki twarogowe
Z przygotowanych składników przygotowujemy ciasto.
Oponki twarogowe
Z przygotowanego ciasta przygotowujemy oponki.
Oponki twarogowe
Następnie smażymy oponki na gorącym oleju.