Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Oponki z nutą cynamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oponki z ciasta drożdżowego, pieczone w piekarniku, po upieczeniu jeszcze ciepłe smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w cukrze z cynamonem.

Oponki z nutą cynamonu

Składniki:

Oponki z nutą cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Oponki z nutą cynamonu
Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut.

Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.

Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor. Masło roztopić i posmarować nim oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce.

Podawać ostudzone.