edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Oponki z sosem z owoców jagodowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepis na oponki pieczone w urządzeniu. Są pyszne z samym cukrem pudrem, ale ja podałam je z sosem z owoców jagodowych przygotowane na karmelu z kremówką.

Oponki z sosem z owoców jagodowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki z sosem z owoców jagodowych

 

  • PRZEPIS DO MASZYNKI DO PIECZENIA PĄCZKÓW O ŚREDNICY 5,5 CM:
  • 26 dag maki pszennej tortowej
  • 13 dag cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 3 jajka rozmiar L
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szklanka mleka
  • SOS OWOCOWY:
  • 30 dag mrożonej mieszanki owoców jagodowych
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO:
  • olej do smarowania maszynki

 

Sposób przygotowania:

Oponki z sosem z owoców jagodowych
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie ciasto. Maszynkę rozgrzać, szybko nalewać po jednej łyżce stołowej ciasta w każde zagłębienie, piec kilka minut do zrumienienia. Jeśli jest to konieczne, przed każdym nalaniem ciasta, delikatnie smarować zagłębienia maszynki olejem. Oponki wyjmować drewnianym lub plastikowym narzędziem (ja to robiłam patyczkiem do szaszłyków), układać na kratce kuchennej. SOS: Owoce rozmrozić (trzeba pamiętać o tym dostatecznie wcześniej). Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia nie mieszając, jednocześnie uważając, żeby karmel się nie przypalił. Dodać owoce wraz z sosem, jaki się wytworzył, wlać kremówkę. Podgrzewać lekko mieszając, aż karmel się rozpuści. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu, zagotować i odstawić z palnika.
Oponki z sosem z owoców jagodowych
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie ciasto.
Oponki z sosem z owoców jagodowych
Maszynkę rozgrzać, szybko nalewać po jednej łyżce stołowej ciasta w każde zagłębienie, piec kilka minut do zrumienienia.
Oponki z sosem z owoców jagodowych
Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia nie mieszając, jednocześnie uważając, żeby karmel się nie przypalił.
Oponki z sosem z owoców jagodowych
Dodać owoce wraz z sosem, jaki się wytworzył, wlać kremówkę. Podgrzewać lekko mieszając, aż karmel się rozpuści.