Kraina Sosny

Kraina Sosny

Kucharz
[Przepisów: 6]

Oponki ze słonym karmelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Amerykańskie pączki w kształcie oponek świetnie sprawdzą się z jednym z najlepszych połączeń smakowych, czyli karmelem oraz solą.

Oponki ze słonym karmelem

Składniki:

Oponki ze słonym karmelem

ciasto

  • 270 g mąki
  • 60 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

słony karmel

  • 140 g cukru
  • 40 g masła
  • 60 g miodu
  • 100 ml kremówki 36%
  • sól według uznania (dodałem 4 duże szczypty)

Sposób przygotowania:

Oponki ze słonym karmelem

ciasto

Mąkę przesiać do miski z solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misie umieścić jajka oraz cukier i utrzeć na jasną, puszystą masę. Kiedy masa będzie gotowa, nadal miksując, wlewać cienkim strumieniem olej. Następnie dodać jogurt. Na koniec do masy dodać przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zamieszać krótko do połączenia składników.


Otrzymane ciasto przełożyć do formy na donaty. Pączki piec w 190°C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Gotowe wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przygotować polewę.

słony karmel

Do garnka wlać miód, dodać cukier i masło. Składniki podgrzewać do rozpuszczenia, mieszając co jakiś czas. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z kuchenki, dodać śmietanę oraz sól i szybko wymieszać do dokładnego połączenia składników.

Pozostawić do wystudzenia. Polewą dekorować wystudzone pączki.