gosia76

gosia76

Kucharz
[Przepisów: 12]

Oponki ziemniaczano-drozdzowe (pyszne)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne oponki rozplywajace sie w ustach...

Oponki ziemniaczano-drozdzowe (pyszne)

Składniki:

Oponki ziemniaczano-drozdzowe (pyszne)

 

 

  • olej do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Oponki ziemniaczano-drozdzowe (pyszne)
Myjemy ziemniaki i gotujemy w lupinkach w osolonej wodzie. Jeszcze gorace obieramy i przeciskamy przez praske. Drozdze rozetrzeć z łyżka cukru, zalać ciepłym mlekiem(120ml) i rozmieszać z trzema łyżkami maki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski z przestygnietymi ziemniakami wsypujemy make, rozczyn z drozdzy, jajka wymieszane z cukrem i miodem, skorke z cytryny i miekkie maslo. Zagniatamy ciasto na jednolita, miekka mase i odstawiamy w cieple miejsce pod przykryciem na okolo 1,5 godz. Z podwojonego ciasta robimy oponki i ponownie odstawiamy je na 1 godzine. Smazymy w glebokim naczyniu z duza iloscia oleju (jak paczki). Po usmazeniu obtaczamy w cukrze lub posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze sa jeszcze cieple :-)