sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy

 

  • Składniki na 4 osoby:
  • 400 g makaronu orecchiette
  • 600 g cime di rapa (młode listki, cieńkie lodyżki i kwiatostan)- waga po odrzuceniu odpadków
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku wędzonego( w oryginale anchois)
  • parmezan lub pecorino
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz/ ostra papryczka (pominęłam)

 

Sposób przygotowania:

Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy
Z cime di rapa odzielamy liście z cieńkimi łodyżkami i kwiatostany, myjemy. Grube łodygi wyrzucamy, a resztę wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15 min, aż będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, w tej samej wodzie, w której uprzednio gotowała się cime di rapa. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z warzywami i boczkiem. Mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu parę minut.Przekladamy na talerze i podajemy posypane tartym parmezanem lub pecorino.
Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy
Z cime di rapa odzielamy liście z cieńkimi łodyżkami i kwiatostany, myjemy. Grube łodygi wyrzucamy,
Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy
, a resztę wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15 min, aż będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała.
Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku
Orechiette con cime di rapa- z liśćmi rzepy
Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z warzywami i boczkiem. Mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu parę minut.

Tagi:

makaron