ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Orientalne polędwiczki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasami myślę jakim daniem zaskoczyć swoją rodzinę w porze obiadowej. Ostatnio podpatrzyłam w tv przepis, nieco go zmodyfikowałam i był efekt wow ;)

Orientalne polędwiczki wieprzowe

Składniki:

Orientalne polędwiczki wieprzowe

 

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 cienkie łodygi selera naciowego
  • pół pora
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • trawa cytrynowa
  • 4-5 cm drobno startego imbiru
  • 4 łyzki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyzki oleju czosnkowego
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Orientalne polędwiczki wieprzowe
Sos sojowy i 2 łyżki oleju czosnkowego mieszam ze sobą wkładam pokrojone w plasterki mięso, mieszam i smażę z każdej strony po 30 sek. Na drugiej patelni rozgrzewam pozostały olej. Wkładam Pokrojony w słupki por i seler, do tego duże cząstki obu cebul. Trawę cytrynową tłukę tępym końcem noża i dodaję do warzyw razem z imbirem. Podsmażone kawałki mięsa wkładam do warzy i duszę do pożądanej miękkości warzyw. Doprawiam solą i pieprzem, ja podaję z ryżem.