mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Orientalne risotto z kurczakiem i kapustą czerwoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto, które na orientalnych mrożonych warzywach zostało przygotowane, z marynowanym w sosie sojowym kurczakiem. Na sam koniec kapusta czerwona została dodana, która został cienko wcześniej poszatkowana.

Orientalne risotto z kurczakiem i kapustą czerwoną

Składniki:

Orientalne risotto z kurczakiem i kapustą czerwoną

 

  • 250 g ryżu risotto,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze,
  • 100 g czerwonej kapusty,
  • 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą,
  • ok. 700 ml bulionu,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • listki świeżej mięty,
  • ser żółty twardy np. grana padano,

 

  • marynata:

 

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego.

Sposób przygotowania:

Orientalne risotto z kurczakiem i kapustą czerwoną
Marynata: Sos sojowy mieszamy z pieprzem i kurkumą, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (na dużej patelni).z dodatkiem cukru i soli. W rondelku na mały ogniu utrzymujemy gorący bulion.

Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy wrzątkiem. Do podsmażonej cebuli dodajemy mrożone warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu mieszając, tak aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.

Następnie wlewamy część gorącego bulionu, ryż i warzywa powinny być tylko zakryte. Całość podgrzewamy, mieszając, stopniowo dolewamy gorący wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy zamarynowanego kurczaka z pozostała marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będzie miękki.

Na końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy dużą ilością pieprzu, do smaku przyprawą orientalną i sola, mieszamy. Risotto podajemy z płatkami żółtego ser i listkami świeżej mięty.

ETAP 1: